Guidede ture
Tisvildeleje - før og nu
Mandag d. 25. juni og 28 juli 19.00 - 21.00
Mødested: P-pladsen v/ Tisvildeleje Station
Pris: 40 kr

Beskrivelse af turen:
For 150 år siden var Tisvildeleje bare et lille fiskerleje, der på mange måder levede helt sit eget liv, hvor fiskeriet var det grundlæggende erhverv; men da der i 1896 blev opført det store smukke badehotel forandrede livet sig .
Turisterne og landliggerne har siden den tid præget det lille fiskerleje og hele omegnen.
På rundturen vil guiden, Chr. Friis fortælle om Tisvildelejes historie bl.a. ved at fortælle om de mange funktioner, som de forskellige huse har haft i tidens løb; men også fortælle om det Badehotel, der desværre blev revet ned.
Tisvildeleje har haft mange spændende og originale personligheder, og guiden vil også fortælle om deres liv, der har været med til at præge byen.

Tisvilde - før og nu
Mandag d. 7. juli kl. 19.00 - 21.00
Mødested: P-pladsen ved Sandflugtsmonumentet i Tisvilde By. Pris: 40 kr.


Beskrivelse af turen:
Den lille, næsten glemte landsby Tisvilde passeres i dag af tusindvis af turister, der haster ned mod stranden. Engang var Tisvilde centrum for nogle af de største begivenheder i området: nemlig Kildemarkederne og den store sandflugtsbekæmpelse.
På vandreturen gennem Tisvilde By vil guiden fortælle om Sandflugten og om Sandflugtsmonumentet, der er rejst til minde om den vældige indsats mod den ødelæggende natur.
Også beskrivelsen af de store Kildemarkeder og sagnet om Den hellige Helene vil indgå i beretningen.
Fogedgården og Tisvilde Kro var før samlingspunkter for forskellige aktiviteter i byen. Den første brændte og den anden blev udstykket til lejligheder; men deres historiske betydning bør erindres.
Mod slutningen af turen ser vi den store institution Godhavn og hører Axel Frydensbergs indsats for at skabe det daværende drengehjem.
Haarlandsgården er vores slutpunkt, og her boede maleren William Scharff en del af i sin barndom hos sine morforældre.
Kunstnerne i Tibirke Bakker
Torsdag d. 26. juni og 24. juli kl. 19.00 - 21.30
Mødested: P-pladsen (=asfalterede )ved Tibirke Kirke - Pris: 40 kr
.

Beskrivelse af turen:
Igen i år går turen op til Tibirke Bakker, hvor man igen kan betages af den smukke natur, der lever i et naturligt samspil med de menneskeskabte aktiviteter i hele området.
Johannes V. Jensen, Hans Scherfig, Ludvig Holstein, Hans Hartvig Seedorff, Anders Bodelsen m.fl. har i kortere eller længere perioder levet og virket i dette dejlige sommerhusområde, der blev udformet i 1916, og hvor så mange gode arkitekter har tegnet spændende huse.
Guiden vil fortælle om de forskellige kunstnere og vise, hvor de har
boet. Også deres tilknytning til egnen vil beskrives.. herunder om deres inspiration eller direkte beskrivelse af området og dets beboere.

Foto: Kornerups hus i Tibirke Bakker

Kunstnerne i Tibirke Lunde
Mandag d. 2. juli og 30. juli kl. 19.00 - 21.00
Mødested: P-pladsen (asfalterede ) ved Tibirke Kirke -
Pris: 40 kr.

Beskrivelse af turen:

I Tibirke og Tisvilde Lunde har der boet en lang række malere (William Scharff, Julius Paulsen, Jørgen Nash, Carl Jensen, Victor & Maria Haagen-Müller, Vibeke Alfelt & Lars Åkirke m.fl. ), tegnere ( Hans Bendix , Carl Jensen ) komponister ( Knudåge Riisager, Jacob Gade ) balletstjernen Margot Lander, filminstruktøren Erik Clausen…. Og hele familieklanen omkring Margrethe og Niels Bohr.
Guiden vil fortælle om området og om de forskellige kunstnere og deres tilknytning til stedet.
På vandreturen gøres jævnligt pauser, så vi kan se kunstnerboligerne
og høre om kunstnernes liv og kunstneriske indsats.

Foto: Victor Haagen-Müllers atelier

Tibirke Kirkegård "Hvis gravstenene kunne fortælle.."
KAN BESTILLES AF GRUPPER ( 15 -30 PERSONER )

Beskrivelse af turen:
På Tibirke Kirkegård ligger en lang række personligheder og originale
mennesker begravet. Den lokalfødte guide, Chr. Friis, har boet i Tisvilde området i 55 år og har kendt og oplevet mange af disse mennesker, da de var aktive og en del af det liv, der blev levet dengang. Ved en rundtur på den smukke skovkirkegård vil vi kunne genkalde nogle af erindringerne fra perioden 1950 til i dag.
Både den lokale befolkning og sommerhusejerne er repræsenteret i personbeskrivelserne… og selvfølgelig også de mange kunstnere.
Chr. Friis vil fortælle om særlig karakteristiske personer, der var med til at gøre Tisvildeleje, Tisvilde og Tibirke til de specielle og spændende steder, som de var engang… og stadigvæk er.
Guidede ture m. bus
( varighed ca. 3 timer incl. kaffepause )


Kultur og natur i Nordsjælland

Beskrivelse:

Hver af turene kan ”skræddersyes ” efter behov. Guiden Chr. Friis har været formand for Samvirkende Turistforeninger i Frederiksborg Amt samt formand for Arbejdsgruppen omkring Kulturhistorien i Frederiksborg Amt i forbindelse med planerne om Nationalparken Kongernes Nordsjælland .. og har derfor et godt og bredt kendskab til naturen og kulturen i Nordsjælland.

Eksempler på turene:

a. Ruiner i Nordsjælland (Gurre Slot -  Søborg Slot  - Asserbo Slot – Dronningholm – Æbelholt Kloster)

b. Slotte i Nordsjælland ( Frederiksborg Slot – Fredenborg Slot – Kronborg )

c. Arresø rundt ( Frederiksværk – Vinderød – Arrenakke - Tibirke Bakker – Hovgårds Pynt, Annisse – Pølåens munding – Lille Lyngby – Arrenæs )

d. Esrum Sø rundt ( Sørup – Fredensbog – Esrum Møllegård og – Kloster – Gribskov – Nødebo )

Pris: Afhænger af deltagerantal + kilometerantal + varighed. Tilbud gives efter nærmere aftale om turens omfang.
Ring 48708408 og snak med Chr. Friis.

Nationalparken Kongernes Nordsjælland

Beskrivelse:
Turen har til formål at vise det område, som vil blive til Nationalparken Kongernes Nordsjælland. Kerneom-
råderne er Esrum Sø og Gribskov, men udfra kerneområderne er der planer om korridorer i flere retninger.
Turen vil indebære, at man kører rundt om Esrum Sø, hvor man undervejs gør holdt ved Esrum Møllegård og i Nødebo, hvor kaffen indtages. Derefter kører bussen til Gadevang, Bendstrup, Kagerup og gør holdt ved
Solbjerg Engsø. Den sidste del af turen viser en del af korridoren mod Tibirke Hegn.

Pris: Afhænger af deltagerantal + kilometerantal + varighed. Tilbud gives efter nærmere aftale om turens omfang. Ring 48708408 og snak med Chr. Friis.

 
   
1
18.07.2007